Ako vybrať vhodný zavlažovací systém pre vašu záhradu?

Rady a tipy

Ako vybrať vhodný zavlažovací systém pre vašu záhradu?

19. apríl 2024

Hľadáte efektívny zavlažovací systém do záhrady? Priblížime vám najpoužívanejšie typy zavlažovacích systémov, teda kvapkové a striekacie a zároveň ponúkneme tipy, ako vybrať ten najlepší. 

Záhrada je miesto, kde si môžete oddýchnuť, načerpať pozitívnu energiu a aj nájsť priestor pre fyzickú aktivitu. Ak chcete mať krásny trávnik či bohatú úrodu, pravidelné polievanie je nevyhnutnosťou. Poradíme vám, ako vybrať zavlažovací systém, ktorý vám uľahčí prácu a zabezpečí, že záhrada bude vždy v optimálnom stave.

Kvapkový verzus striekací zavlažovací systém: Aký je medzi nimi rozdiel?

Zavlažovacie systémy sa rozdeľujú podľa viacerých kritérií. Najčastejším je spôsob závlahy, na základe ktorého sa odlišujú intenzitou a rovnomernosťou závlahy, ale aj dobou aplikácie či nárokmi na kvalitu vody. Najznámejšie sú kvapkové a striekacie zavlažovacie systémy. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Striekacie zavlažovacie systémy sú klasika do každej záhrady

Striekacie zavlažovacie systémy alebo, ak chcete, postreky, sa v našich končinách používajú najčastejšie. Voda sa dostáva k rastlinám prostredníctvom postrekovačov, ktoré rozstriekavajú vodu na rastliny, resp. konkrétnu časť záhonu.

Pri tomto spôsobe zavlažovania dochádza k tomu, že rastlina i pôda sú mokré. Tento fakt môže u niektorých rastlín spôsobiť plesne, alebo im, naopak, prospievať. Dobrým príkladom sú jablone, u ktorých môže zvlhčovanie listov v konkrétnom vegetačnom období znížiť výskyt škodcov.

Kľúčové pri používaní striekacích zavlažovacích systémov je nastavenie vhodnej intenzity, zabezpečenie rovnomernosti zálievky a uhla dopadu vody na rastliny a pôdu. Ak na pôdu dopadajú veľké kvapky a príliš rýchlo, môže to poškodiť rastlinu a ubiť povrch pôdy.

K dispozícii máte viaceré druhy postrekovačov, ako sú rotačné, golfové, úderové či sprayové. Napríklad sprejový výsuvný postrekovač sa hodí na zálievku menších a členitých plôch, kríkov a záhrad.

Kvapková závlaha dávkuje vodu „po kvapkách”

Ako napovedá samotný názov, kvapková závlaha zavlažuje rastliny pomaly a postupne, teda „po kvapkách” prostredníctvom špeciálnych potrubí a hadíc priamo k rastlinám a ich koreňom. Rastlina dostáva toľko vody, koľko potrebuje. Tým pádom dochádza nielen k efektívnemu zásobovaniu pestovaných rastlín, ale aj k úspore vody a elektrickej energie.

Používa sa v ovocných sadoch, vinohradoch, skleníkoch, fóliovníkoch i rastlinách, ktoré sú zasadené do riadku. Kvapkový zavlažovací systém má svoje výhody i nevýhody.

Medzi hlavné benefity patrí:

  • nízka energetická náročnosť,
  • flexibilita použitia,
  • úspora vody o 30 – 40 percent,
  • nižšie nároky na používanie hnojiva,
  • eliminácia rizika vzniku plesní,
  • jednoduchá údržba,
  • možnosť transformácie na automatickú závlahu.

Ak premýšľate nad týmto typom zavlažovacieho systému, vezmite do úvahy aj nevýhody. Kvapôčkový zavlažovací systém je náročný na kvalitu používanej vody, keďže znečistená i príliš tvrdá voda môžu znížiť jeho funkčnosť a životnosť. Mínusom je aj to, že pôsobením slnečného žiarenia i ďalších faktorov sa zvyšuje riziko poškodenia zavlažovacích potrubí. Samozrejme, rátať treba aj s vyššími vstupnými nákladmi.

Tipy, ako vybrať zavlažovací systém

Pri výbere zavlažovacieho systému je potrebné zohľadniť viacero faktorov, ako napríklad typ pôdy, rozloženie rastlín, klimatické podmienky, rozlohu záhrady i kvalitu vody. Na čo by ste nemali zabudnúť?

  • Pri výbere typu zavlažovača dôsledne zvážte všetky výhody i nevýhody a vezmite do úvahy vaše preferencie.
  • Venujte pozornosť dosahu a intenzite postreku, k čomu potrebujete poznať výmeru zavlažovanej plochy, tvar záhrady i druhy zavlažovaných rastlín.
  • V letných mesiacoch potrebujete na zavlažovanie záhrady približne 25 mm vody týždenne.
  • Funkcie zavlažovača ovplyvňujú efektívnosť zálievky i ekonomickosť zariadenia, ako napríklad automatické zapnutie či vypnutie, efektívna spotreba vody či kompatibilnosť.
  • Výber prispôsobte aj kvalite vody, pretože nie každý zavlažovací systém je vhodný na využitie dažďovej vody či vody zo studne.
  • Ak máte málo času a chcete sa vyhnúť chybám pri polievaní záhrady, investujte do automatického zavlažovacieho systému. Pomôže vám s rovnomernou aplikáciou vody, zohľadní požiadavky konkrétnych rastlín i typ pôdy. Najnovšie zavlažovacie systémy totiž disponujú automatizovanými časovačmi i senzormi vlhkosti.
  • Nezabudnite na správnu inštaláciu a údržbu zavlažovacieho systému, pretože to ovplyvňuje jeho výkon, efektívnosť i životnosť.

K závlahovému systému sa hodí čerpadlo na vodu

Zavlažovací systém zabezpečí efektívnu zálievku, šetrí čas i peniaze. Ak chcete na polievanie využívať napríklad vodu zo studne, zíde sa vám čerpadlo na vodu, ktoré sa vyznačuje vysokým tlakom vody a je možné inštalovať ho i v rámci závlahového systému.

V našom e-shope však nájdete aj ďalších praktických pomocníkov do záhrady, ako sú kvalitné kosačky, rotátory či malotraktory. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás