Poznáme tajomstvo zdravého zeleného trávnika: Ako na to?

Aktuality

Poznáme tajomstvo zdravého zeleného trávnika: Ako na to?

5. marec 2021

Pekný a udržiavaný trávnik je pýchou každého záhradkára. Tajomstvom je pravidelná a správna starostlivosť, ktorú by ste mu mali venovať v každom ročnom období. Poradíme vám, ako docieliť hustý a zelený trávnik, ktorý vám budú susedia závidieť. 

Pozrite sa von oknom, smerom do záhrady. Ako vyzerá váš trávnik po zime? Pokiaľ sa vám zdá vyčerpaný a bez farby, je na čase, aby prešiel jarným detoxom. Iba tak docielite jeho hustotu a sýtozelenú farbu. Ako by mala vyzerať správna starostlivosť?

Jarná očista a správne kosenie

Trávnik treba po zime naštartovať. Poriadne si ho najskôr prezrite a uistite sa, či sa na ňom nenachádza pleseň. Rozpoznáte ju tak, že na trávniku spozorujete biele alebo nezatrávnené plochy. Keď tieto miesta nájdete, spozornite. S údržbou trávnika dlhšie nezaháľajte. 

Plochu však najskôr dôkladne vyčistite. Odstráňte z nej suché opadané lístie, konáre, plody aj kôru. Následne ho pokoste. Pozor, nikdy ho neskracujte viac ako o jednu tretinu vyrastenej trávy. Príliš veľké skracovanie môže mať za následok skalpovanie. Krátke steblá rýchlejšie vyschnú a trávnik zbytočne oslabíte. 

V období rastu trávy (medzi marcom a decembrom) by ste mali trávnik kosiť aspoň raz týždenne. Pri silnom raste aj dvakrát. Ideálna výška trávnika je 3,5 – 5 cm. Nezabudnite, že pri kosení je dôležitá aj kvalita a kondícia vašej kosačky. Tupé nože totiž štiepia končeky trávy a trávnik tak stratí svoju zeleň.

Premyslené hnojenie

Pokosený trávnik potrebuje prihnojenie. V ideálnom prípade tak urobte najskôr do polovice apríla. Siahnite po štartovacom hnojive alebo hnojive s postupným uvoľňovaním živín, resp. hnojive s herbicídnou zložkou. Neodporúčame vám hnojiť ručne, radšej na to použite vozík. Pri aplikácii sa tiež vyvarujte slnečnému svitu. Hnojte preto skoro ráno alebo neskôr večer, ideálne, keď je sucho. Trávnik krátko po hnojení zalejte. Iba tak sa prospešné látky začnú postupne rozširovať.

Výdatná závlaha

Najlepší čas na polievanie je rovnako v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách. Trávu rozhodne nepolievajte počas obeda, keď je slnko najvyššie. Mohli by ste tak popáliť steblá trávy. Obrovským pomocníkom je automatická závlaha, ktorej dýzy sú nastavené tak, že sa jedno postrekové miesto prekrýva s druhým. Celá plocha trávnika je tak zavlažovaná dvojnásobne.

Trávnik zalievajte menej často, ale o to výdatnejšie. Voda sa totiž musí dostať aj do spodných vrstiev, z ktorých môže čerpať vodu v období sucha. Polievajte ho rovnomerne – žiadna časť nesmie zostať bez vody. Je jedno, či trávnik zalievate hadicou alebo závlahou. 

Odborníci na meter štvorcový trávnika odporúčajú 15 – 25 litrov vody. Počas horúcich a suchých mesiacov zas udržíte v trávniku vlahu tak, že do zeminy zapracujete granuly zeolitu.

Pravidelná vertikutácia a prevzdušňovanie

Dôležitou súčasťou správnej starostlivosti o trávnik je aj vertikutácia a prevzdušňovanie. Vertikutácia prichádza na rad vtedy, keď je v trávniku veľa uschnutých stebiel trávy. Tento problém vám pomôže vyriešiť kvalitný vertikutátor, ktorý v hĺbke 2 – 4 mm uvoľňuje mach a odumretú burinu. Po vertikutácii plochu poriadne vyčistite a nasledujte kroky, ktoré sme spomenuli na začiatku článku.

Pri prevzdušňovaní sa zas do trávnika robia diery s hĺbkou 5 – 9 cm. Pomocou neho sa zlepšuje vzdušný a vlhkostný režim pôdy, a tým aj vytvorenie vhodných podmienok pre lepšiu regeneráciu trávnika. Cieľom je dodať mu kyslík a živiny, ktoré potrebuje pre hustotu a rast.

Veríme, že aj vďaka našim radám sa bude váš trávnik celú sezónu hrdo zelenať. V prípade, že hľadáte spoľahlivých pomocníkov do vašej záhrady, pozrite si našu širokú ponuku záhradnej a profesionálnej techniky.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás