Rady a tipy, ako založiť trávnik

Rady a tipy

Rady a tipy, ako založiť trávnik

11. apríl 2024

Túžite po krásnom a zdravom trávniku pri rodinnom dome? Prinášame vám dôležité informácie, ako založiť trávnik. Čaká vás výber typu trávy, príprava pôdy na výsev, zavlažovanie i hnojenie.

Základom je výber správneho typu trávy

Ak ste pred položením trávneho koberca uprednostnili výsev trávnych semien, zvolili ste si lacnejšie riešenie, s možnosťou využitia širšej škály druhov tráv a trávnych zmesí. Na trhu nájdete trávne zmesi od rôznych výrobcov. Odlišujú sa od seba vlastnosťami. Obľúbené sú, napríklad zmesi pre rekreačné či športové trávniky, alebo také, ktoré sú schopné zvládnuť tieň, sucho či vlhkosť.

Pred kúpou trávnej zmesi teda zhodnoťte:

  • klimatické podmienky (nadmorskú výšku, úhrn zrážok, teplotu…),
  • druh pôdy,
  • svetelné podmienky,
  • predpokladanú záťaž,
  • výšku trávnika,
  • intenzitu kosenia.

Na základe týchto parametrov pristúpte k voľbe konkrétnej trávnej zmesi. Potrebné množstvo vypočítate podľa rozlohy a hustoty výsevu uvedenom na obale. Na 100 metrov štvorcových budete potrebovať približne 2 – 2,5 kg trávnej zmesi.  

Tipy, ako pripraviť pôdu na siatie

Ideálnym časom na výsev trávnika sú jarné a jesenné mesiace. V období jari je to obdobie od polovice apríla do polky mája.

Skôr, ako sa pustíte do prípravy pôdy a založenia trávnika, prichystajte si potrebné náčinie. Nezaobídete sa bez rýľa, motyky, hrablí, kultivátora, rozmetadla osiva a ochranných pracovných pomôcok.

Postup pre založenie trávnika

  1. Plochu zbavte buriny aj s koreňmi, konárikov, kamenia a prípadného odpadu. Nežiadúceho porastu sa zbavíte manuálne motykou či rýľom, alebo môžete využiť herbicídy. Nezabudnite dať v dostatočnom predstihu otestovať pH pôdy, ktoré by sa pri trávnych zmesiach malo pohybovať v rozmedzí 6  – 7,5.

Ak je pôda príliš kyslá, aplikujte do nej, ideálne ešte v jeseni alebo počas skorej jari, vápno, drevený popol alebo dolomitický vápenec. Pri ťažkých pôdach pomôže napríklad kremičitý piesok.

  1. Na prípravu pôdy použite kultivátor, aplikujte do nej kompost a štartovacie hnojivo. Na premiešanie kompostu a štartovacieho hnojiva do hĺbky aspoň 15 cm vám opäť výborne poslúži kultivátor. Celý povrch dôkladne urovnajte hrabľami, realizujte zálievku a pôdu nechajte 1 – 2 dni odpočívať.

Ako založiť trávnik výsevom semien? Pri väčších trávnikoch sa vám zíde rozmetadlo osiva

Technika výsevu závisí od rozlohy trávnika i vašich možností. Pri malých trávnikoch si vystačíte s ručným výsevom. Ak nemáte dostatočné skúsenosti, rozdeľte si plochu na menšie časti, napríklad na štvorcovú sieť pomocou špagátu. Na základe veľkosti plochy vypočítajte množstvo semien a tie rukami rozsievajte v približne rovnakom množstve. Najjednoduchšie je začať od okraja trávnika a postupovať ďalej.

Ak sa vám zdá tento postup náročný, zmiešajte osivo s pieskom, alebo pilinami. Získate väčšie množstvo zmesi a vyhnete sa nepravidelnému výsevu semien i väčším chybám. Alebo investujte do ručného rozmetadla osiva. Neskôr ho využijete, napríklad aj pri hnojení trávnika.

Po výseve semien je potrebné zapraviť ich hrabľami do hĺbky okolo pol centimetra. Potom nasleduje valcovanie, bez ktorého sa pri zakladaní trávnika nezaobídete. Realizujte ho jedným smerom a opätovne kolmo. Nezabudnite na dôkladnú a rovnomernú zálievku jemným rozprašovačom a čakajte, kým semená vyklíčia. To sa zvyčajne udeje v priebehu 14 dní.

Krásny trávnik potrebuje pravidelnú starostlivosť

Kľúčovú úlohu, ktorou je založenie trávnika, máte za sebou. Teraz vám nezostáva nič iné, ako sa o trávnik poctivo starať. Základom je pravidelné kosenie, ktoré sa odporúča realizovať raz týždenne.

Kedy hnojiť trávnik? Hnojenie sa spravidla robí v jarných a jesenných mesiacoch, poprípade po kosení a vertikutácii trávnika. K dispozícii máte chemické i organické hnojivá.

Ak sa v trávniku vyskytuje burina či škodcovia, môžete využiť produkty, ktoré sú kombináciou hnojiva a herbicídov.

Po založení trávnika je potrebné udržiavať pôdu vlhkú, nie mokrú, a rovnomernú zálievku aplikovať aj viackrát denne. Po 14-tich dňoch by malo stačiť zavlažovanie každý druhý deň a s pribúdajúcim časom podľa potreby.

Dôležité je aj používanie vertikutátora, pričom minimálna frekvencia vertikutácie je raz ročne a to v jarnom období. Potrebné je dodržať aj správnu techniku prevzdušnenia, čo sa odvíja aj od nastavenia vertikutátora.

Ak vám chýbajú pomôcky či záhradná technika potrebné na založenie trávnika alebo starostlivosť o trávnik, pozrite si ponuku nášho internetového obchodu.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás