Ako sa zbaviť súčasnej i budúcej buriny v trávniku

Rady a tipy

Ako sa zbaviť súčasnej i budúcej buriny v trávniku

26. september 2024

V jeseni sa príroda pripravuje na zimný spánok. Je to zároveň čas ideálny na úpravu trávnika. Prečítajte si, ako sa zbaviť buriny v trávniku a predísť jej šíreniu v nasledujúcom roku.

Prečo sa zbaviť buriny v trávniku v jesennom období?

Existuje viacero dôvodov, pre ktoré sa oplatí odstrániť burinu z trávnika v jesennom období. Dokonalý vzhľad trávnika pritom ani zďaleka nie je tým jediným. Ktoré sú ďalšie?

Niektoré druhy burín kvitnú v jeseni

Viaceré druhy burín kvitnú v jesennom období, semiačka sa dostanú do pôdy a na jar vyklíčia, čo pre vás znamená nepekný vzhľad trávnika i prácu navyše v ďalšom roku.

Burina odoberá trávniku dôležité látky

Burina je pre trávu konkurenciou, čo sa týka získavania vody, živín i svetla. To sa môže prejaviť na jej kvalite, hustote, odolnosti voči chorobám i škodcom.

Efektívnejšie využitie jesenného hnojenia

Jeseň je ideálnym obdobím na hnojenie trávnika. Po odstránení buriny je tráva schopná efektívnejšie využiť hnojivo a iné výživné látky, čo sa prejaví na intenzívnejšom raste a vytvorení silného koreňového systému, ktorý je dôležitý pre prežitie v zimnom období.

Vyššia odolnosť voči nástrahám zimy

Zdravý trávnik bez buriny je schopný lepšie odolávať mrazom a vysokej vlhkosti.

Najčastejšie druhy buriny

Burine sa v trávniku darí. Ak sa jej prizriete bližšie, najčastejšie ide, napríklad o:

  • púpavu lekársku,
  • ďatelinu lúčnu,
  • skorocel väčší,
  • rebríček obyčajný,
  • pýr plazivý,
  • sedmokrásku obyčajnú,
  • iskerník roľný či
  • kapsičku pastiersku.

Spôsoby, ako efektívne odstrániť burinu

Na odstránenie buriny z trávnika môžete použiť viacero efektívnych metód. Avšak niektoré z nich sú prácnejšie. Ktoré sú to?

Ručné vytrhávanie

Jedným z účinných spôsobov odstránenia buriny je ručné vytrhávanie. Vyzbrojte sa trpezlivosťou, pretože každú burinu je potrebné vytiahnuť aj s koreňom. Ak chcete ušetriť čas a energiu, pomôžte si ručnými odstraňovačmi buriny, ktoré zoženiete v záhradkárskych potrebách. Niektoré sú zhotovené tak, aby ste pri nich nemuseli kľačať, ani sa zohýbať. Ak po vytrhnutí buriny zostanú v trávniku prázdne miesta, vyplňte ich zeminou s malým množstvom semien trávy.

Alternatívou môžu byť ručné vypaľovače buriny. Tie burinu odstránia prostredníctvom plameňa s teplotou až 1 000 stupňov Celzia. Ide o trvalý spôsob likvidácie buriny, pretože sa zničí aj koreňový systém.

Vertikutácia 

Veľkej časti buriny sa zbavíte použitím vertikutátora. Vertikutátory sa využívajú nielen v jarnom, ale aj v jesennom období. Sú to špeciálne stroje so zvislými nožmi, ktorých úlohou je prerezávať steblá trávy, odstrániť odumreté zvyšky trávy, mach i niektoré druhy buriny. Týmto spôsobom dochádza k oživeniu trávnika a podpore jeho zdravého rastu.

Vertikutácia však neodstráni burinu, ako je napríklad púpava či skorocel. Na tie je potrebné použiť mechanické alebo chemické odstránenie.

Prípravky na ničenie buriny

Ďalšou z možností, ktoré máte, je použitie selektívnych prípravkov na ničenie buriny. Oceníte jednoduché použitie – stačí ich nastriekať na burinu podľa návodu výrobcu. Na trhu nájdete rôzne produkty. Niektoré je potrebné namiešať podľa návodu, iné sú pripravené na použitie priamo vo fľaši s rozprašovačom.

Hnojivá s látkami na odstránenie buriny

Hnojenie trávnika môžete realizovať prostredníctvom trávnikového hnojiva proti burinám. Disponuje špeciálnym zložením, ktoré podporuje zdravie a krásu trávnika a, naopak, eliminuje vývin a rast buriny. Dostupné je napríklad vo forme granúl, ktorými sa posype trávnik.

Tipy, ako minimalizovať rast buriny

Burina nemusí byť problémom vášho trávnika, pokiaľ venujete dostatočnú pozornosť prevencii. Čo je dôležité?

  • Ak sa chystáte zakladať nový trávnik, potom si vyberte trávnik vhodný pre vaše podnebie i pôdne podmienky s dostatočnou odolnosťou voči burinám.
  • Na jar a v jeseni vykonajte vertikutáciu.
  • Pravidelné hnojenie, primeraná zálievka a kosenie sú dôležité faktory pre zdravý rast trávy i prevenciu buriny.
  • Nikdy nečakajte, kým sa burina rozrastie. Zasiahnite hneď, ako si ju všimnete a začne škodiť vášmu trávniku.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás