Ako správne kosiť trávnik a dosiahnuť želaný efekt

Rady a tipy

Ako správne kosiť trávnik a dosiahnuť želaný efekt

10. júl 2024

Hebký trávnik v sýtozelenej farbe je pýchou každého majiteľa záhrady. Kľúčovým krokom v tomto smere je pravidelné kosenie – podporuje zdravý rast, je prevenciou vzniku buriny, znižuje výskyt škodcov a chorôb trávnika, zabezpečuje lepšiu distribúciu živín, šetrí čas i námahu. 

Typy trávnikov a voľba správnej techniky kosenia

Skôr, ako si predstavíme techniky kosenia trávnika, pozrieme sa spoločne na typy trávnikov, pretože od nich sa odvíja aj následná starostlivosť. 

Typy najpredávanejších trávnikov 

Na trhu nájdete rôzne druhy trávnikov, ktoré sa odlišujú nielen svojím vzhľadom, ale aj nárokmi na klimatické podmienky a starostlivosť. Medzi obľúbené patria nasledovné druhy: 

  • okrasný trávnik sa vyznačuje príťažlivou zelenou farbou a vysokou hustotou, ale potrebuje dostatok slnka, pravidelnú zálievku, hnojenie i kosenie. Disponuje nižšou odolnosťou, a preto nie je vhodný pre rodiny s deťmi a domácimi zvieratami; 

  • úžitkový trávnik znesie zvýšenú záťaž, pretože obsahuje odolné trávy s rýchlym rastom. Odporúča sa na záhrady a priestory okolo domu pre rodiny s deťmi;

  • trávnik do tieňa je určený na miesta s nedostatkom slnečného žiarenia. Vyžaduje menej časté kosenie, ale pravidelnú zálievku a hnojenie;

  • športový trávnik obsahuje vysoko odolné trávy, ktoré znesú pravidelnú záťaž. Používa sa na futbalové či golfové ihriská; 

  • kobercový trávnik sa aplikuje na vopred pripravenú plochu; 

  • univerzálny trávnik obsahuje zmesi tráv, ktoré sú odolné a môžu sa vysadiť do akéhokoľvek prostredia. 

Techniky kosenia trávnika pre dosiahnutie želaného efektu

Ak chcete mať hustý a zelený trávnik, nevyhnete sa pravidelnému koseniu. Jeho intenzita a aj spôsob sa odvíjajú od konkrétneho osiva, jeho kvality i poveternostných podmienok. Myslite na to pri výbere trávnika do vašej záhrady. Napríklad lacnejšie osivá rastú oveľa rýchlejšie ako kvalitné. 

Vo všeobecnosti bez ohľadu na použitú trávnu zmes platia pre kosenie trávnika nasledovné pravidlá: 

  • Trávnik koste aspoň raz týždenne, ale v období intenzívneho rastu to môže byť aj častejšie. 

  • Dbajte na to, aby boli nože kosačky dostatočne ostré, čo zabezpečíte brúsením v intervale aspoň raz ročne. 

  • Bežná výška kosenia sa pohybuje na úrovni 3,5 – 4,5 cm, alebo pokoste ⅓ výšky trávnika, tomu prispôsobte nastavenie kosačky.  

  • Striedaním pozdĺžneho a priečneho smeru kosenia podporíte rovnomerný rast trávy. 

Kedy je najvhodnejší čas na kosenie? 

Najvhodnejší čas na kosenie trávnika je skoro ráno alebo večer. Ranné kosenie vám pôjde od ruky, pretože tráva je mäkšia a teploty príjemné. Ak sa rozhodnete pre večerné kosenie, doprajete počas noci trávniku dostatok času na regeneráciu. 

V žiadnom prípade trávnik nekoste vtedy, keď je mokrý a ani počas intenzívnych letných horúčav. Kosenie po daždi zvyšuje riziko poškodenia koreňového systému i nepravidelný vzhľad. Kosenie počas horúčav zasa trávnik zbytočne vyčerpáva. Nerobte tak ani po dlhšom období sucha. Radšej doprajte trávniku čas na zotavenie. 

Kosenie trávnika sa neodporúča ani po aplikácii hnojív a pesticídov, a preto si vždy prečítajte odporúčania výrobcu na príbalovom letáku. 

Správna kosačka je dôležitá 

Na trhu nájdete rôzne kosačky. Pri výbere zohľadnite veľkosť trávnatej plochy, typ pohonu či spôsob kosenia. Klasikou sú benzínové kosačky s pojazdom alebo bez pojazdu, ktoré disponujú štandardným výkonom. Nevýhodou je náročnejší servis. Elektrické kosačky patria k bezúdržbovým, ale majú nižší výkon. 

Ak nemáte k dispozícii elektrickú sieť, stavte na akumulátorové kosačky. Spájajú v sebe výhody benzínových a elektrických kosačiek. Chcete trávnik pokosiť kvalitne? Berte do úvahy otáčky motora. Platí, že čím vyššie otáčky, tým kvalitnejší rez. Výkon kosačky je udávaný vo wattoch alebo koňoch. 

Tipy, ako sa zbaviť pokosenej trávy 

Ak máte kosačku so zbernou nádobou a po pokosení ju odveziete na zberný dvor, je to síce legálne, ale nie najlepšie riešenie. Pokosenú trávu môžete využiť oveľa efektívnejšie. Čo by ste mali vyskúšať? 

  • Trávu dajte do kompostu. Na urýchlenie môžete použiť urýchľovač kompostovania. 

  • Využite mulčovanie a drobné kúsky trávy rozhádžte po povrchu trávnika. Získate skvelé hnojivo a prostriedok na zadržiavanie vlhkosti. 

  • Nakŕmte ňou hydinu, svoju, alebo susedovu. 

  • Pokosenú trávu navrstvite pod ovocné stromy alebo kríky. Zabráni to rastu buriny a udrží vlhkosť. 

  • Ak pokosená tráva nie je dlhšia ako 3 – 4 mm, jednoducho ju nechajte na trávniku. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás